Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2008

Καλώς ήρθατεΔροσιά
Νομός: Αχαΐας
Δήμος: Τριταίας
Πληθυσμός: 673(1991)
Έκταση: 32 km²
Πυκνότ. πληθ.: 21 κάτ./km²
Υψόμετρο: 680 m
Πρώην όνομα: Προστοβίτσα
Δροσιά Αχαΐας

Η Δροσιά είναι χωριό της Αχαΐας, πρώην κοινότητα και σήμερα δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Τριταίας γνωστή με την παλιά της ονομασία "Προστοβίτσα". Η Δροσιά βρίσκεται στους πρόποδες του Ερύμανθου και σε 680 μέτρα υψόμετρο. Έχει έκταση 32 τ.χ. και σε αυτήν ανήκουν και οι οικισμοί-χωριά Κούμπερι ,Πτέρη, και Αγραπιδιά.Σε απογραφή του 1700 είχε 156 κατοίκους ενώ στην απογραφή του 1991 είχε 673 κατοίκους.Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα, κι αυτό το μαρτυρά και το αρχαίο μυκηναϊκό νεκροταφείο που έχει βρεθεί εκεί.Ιστορία

Στην θέση της Δροσιάς στην αρχαιότητα υπήρχε η αρχαία πόλη Ευπάγιο. Αναφέρεται κατά την τουρκοκρατία και ενετοκρατία σε απογραφές με την ονομασία Προστοβίτσα.
Από τη Δροσιά κατάγονταν οι αγωνιστές της επανάστασης του 1821 Κωνσταντίνος Γιαννιάς , Γιώργος Γιαννιάς και ο Μήτρος Μαντάς με τον Καραχάλιο. Από το 1836 και ως το 1841 ήταν πρωτεύουσα του τότε δήμου Ερυμάνθειας και το 1841 μέχρι το 1912 πρωτεύουσα του τότε Δήμου Τριταίας , από το 1912 ήταν κοινότητα μέχρι το 1998 όταν με τον νόμο Καποδίστρια επανασυστάθηκε ο Δήμος Τριταίας και αποτελεί σήμερα δημοτικό του διαμέρισμα.Στην πλατεία του χωριού υπάρχει ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος, του Γιαννιά, όπως λέγεται και στις ρίζες του υπάρχει πηγή.Κάστρο

Κοντά στη Δροσιά ,Βορειοδυτικά, υπάρχουν ερείπια του λεγόμενου σήμερα Γυφτόκαστρο πιθανώς φράγκικο, αγνώστου κατασκευής. Άγνωστη είναι και η ιστορία του κάστρου , το οποίο πιθανότατα χρησίμευε για αμυντικούς σκοπούς και έλεγχο της περιοχής.Για να δείτε τη Δροσιά-Τριταίας από τον δορυφόρο πατήστε εδώΔημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Τριταίας:
Αγίας Βαρβάρας, Αγίας Μαρίνας, Αλεποχωρίου, Βελιμαχίου, Δροσιάς, Ερυμάνθειας, Κάλφα, Μανεσίου, Ρουπακιάς, Σκιαδά, Σκούρα, Σπαρτιάς, Σταυροδρομίου, Χιόνας.
Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/

Δεν υπάρχουν σχόλια: